Jimmy Ekströms blogg

Regeringsbildningen 2022

Med allra största sannolikhet så kommer högerblocket att få 175 mandat efter att alla rösterna räknats. Talmannen torde ge uppdraget till UK att bilda regering och det är då upp till honom att samla en acceptans i riksdagen. Det är ju negativ parlamentarism så det gäller att få ihop så en majoritet inte röstar nej till honom som statsminister.

Förutsatt att riksdagen accepterar UK som statsminister hoppas jag att den kommande regeringen består av ledamöter från alla fyra högerpartierna. Detta trots att UK sagt att han vill ha M+KD i regeringen och absolut inte SD. L verkar kräva ministerposter och säger sig inte acceptera SD i en regering. Det kommer nog att bli mycket spänningar och hårda ord under förhandlingarna.

SD har sagt att de vill ha inflytande i proportion till sitt valresultat och har vad jag förstått presenterat en kravlista på över hundra punkter de vill ha igenom under mandatperioden.

Jag är övertygad om att SD egentligen hellre står utanför regeringen för då behöver de inte ta ansvar utan kan skylla på någon annan om det går fel och ta åt sig äran om det går bra. Detta säger naturligtvis inte JÅ & Co offentligt men de är synnerligen slipade och vet hur man nyttjar uttrycket ”all publicitet är bra publicitet” maximalt. Offerkoftorna är beställda och följarna köper konceptet rakt av.

Den tillträdande regeringen kommer inte att få en dans på rosor med bara ett mandats övervikt. Det lär bli lika stökigt som under föregående mandatperiod. Finns en risk/möjlighet att de får regera på en socialdemokratisk budget på samma sätt som den frånträdande regeringen fick arbeta med en högerbudget.

Det går inte heller att utesluta att det kommer dyka upp så kallade vildar.

Nu är det upp till bevis för statsministern.

Lämna en kommentar